Interessante bestemmingen

DE STAD SAN FRANCISCO DE QUITO

Quito, de metropolitische hoofdstad van Ecuador, werd opgericht op 6 december 1534 door Sebastian Benalcazar. De stad is van groot belang voor het behoud van de koloniale architectuur, zoals de kerken La Compañía, San Francisco, La Catedral, El Sagrario, La Merced, Santa Barbara, San Augustinus en vele anderen. In de meeste kerken zijn werken van bekende kunstenaars zoals Caspicara te vinden. De façades van deze kerken zijn vaak bedekt met bladgoud en de kerken hebben een strategische ligging ten opzichte van het pad dat de zon rond de evenaar maakt.

Verder vormt de Spaanse structuur van de stad vierkante blokken en smalle straatjes, die samen een goed gedefinieerd raster vormen. Dit raster sluit huizen met dikke zuilen, binnenplaatsen, hoge daken en balkons in, van waaruit men vroeger naar serenades luisterde.

Er is een grote verscheidenheid aan musea, zowel in de historische binnenstad als de moderne sector van Quito. In deze musea zijn waardevolle kunstwerken uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw te vinden. Deze karakteristieken, zorgden ervoor dat het historische centrum Quito in 1978 als eerste op de Cultureel Werelderfgoedlijst werd gezet door UNESCO.

Naast dit tastbare erfgoed, heeft Quito vele legenden, sprookjes, verhalen en personages wier leven in Quito kenmerkend was in verschillende periodes, enkelen hiervan zijn: Atahualpa, Rumiñahui, Cantuña, Eugenio de Santa Cruz en Espejo, La torera (de stierenvechter), la pequeña Aurora (de kleine Aurora), el Gallito de la Catedral (het Haantje van de Kathedraal), Manuela Cañizares, José Mejía Lequerica, Manuelita Saenz...

MITAD DEL MUNDO (MIDDEN VAN DE WERELD)

Een groep Fransen kwam aan in het land en na een aantal studies stelden zij vast dat de breedtegraad 0 ° 0'0'' was. Vervolgens schreven zij brieven "vanaf de Equatore", wat het midden betekent, hiervan werd de naam van de Republiek van Ecuador afgeleid (1736). De “Quitus” waren echter, honderden jaren daarvoor al tot dezelfde conclusie gekomen, door hun nauwe relatie met de zon en haar bewegingen, die zij “Intiñan” noemden, of pad van de zon. Er is nu een monument dat ons herinnert aan de denkbeeldige verdeling van de aarde in twee halfronden. De plaatselijke regering van de provincie Pichincha organiseert hier alle weekenden en feestdagen culturele evenementen waaraan veel lokale en buitenlandse toeristen deelnemen.

Deze evenementen laten de culturele diversiteit van Ecuador zien en de kenmerkende activiteiten van de mestiezen, zoals de stieren- en hanengevechten.

VALLE DE LOS CHILLOS (CHILLOS VALLEI)

Een heerlijk klimaat, de warmte van de mensen, de geschiedenis, de tradities, de cultuur, en een unieke gastronomie maken van de Chillos Vallei een ideaal gebied voor familie recreatie, samenzijn, avontuurlijk toerisme, community toerisme, ecotoerisme, plezier en ontspanning in een landelijke omgeving. Dit alles zorgt ervoor dat wie eenmaal gaat, altijd zal willen terugkeren.

Dit is ook te wijten aan een gevarieerde topografie, variërend van 2500 m tot aan de hoogvlakten van Pintag op ongeveer 3.900 meter hoogte. Deze diversiteit heeft geleid tot een verscheidenheid van flora, fauna en landschappen uniek in het land. De Chillos Vallei bevindt zich in het zuidoosten van de provincie Pichincha, op slechts 20 minuten afstand van het historisch centrum van Quito.

HET NOORDWESTEN VAN QUITO

De gemeenten die in het noordwesten Quito liggen zijn: Nanegalito, Nanegal, Nono, Gualea en Pacto.

Haar vochtige, regenachtige en zo nu en dan warme klimaat, zorgt voor een grote verscheidenheid aan planten zoals de guave, kaneel, laurierblad, Iriartea en het heerlijke suikerriet waarvan aguardiente (likeur) en panela (oersuiker) wordt gemaakt. De diversiteit van de dieren blijft hier niet bij achter, die vlinders en de vogels zijn hiervan de mooiste. Samen vormen ze een natuurlijk paradijs, waar we kunnen genieten van bossen, watervallen, culturen, ambachten en feesten, terwijl we deze beschermen en behouden voor toekomstige generaties.

CALDERON

Het plateau van Guangüiltagua is de thuisbasis van de dorpjes Calderon en Llano Chico, veel mensen kiezen ervoor om hier te gaan wonen door het gematigde en droge klimaat, geschikt voor herstel van ziektes opgedaan in vochtigere plaatsen.

Wat nog steeds kenmerkend is voor de cultuur van Calderón is, onder andere de viering van de Dag van de Doden (Día de los Defuntos) op 2 november, de ambachtelijke vervaardiging van marsepein en het bewerken van houten meubels. De cultuur van Calderon bleef behouden ondanks het passeren van de tijd en de snelle bevolkingsgroei. Deze stedelijke ontwikkeling begon in 1930 met de constructie van de Noordelijke Panamericana weg, die de bevolking van Calderon in tweeën verdeelt. Vandaag de dag is deze snelweg de belangrijkste toegangsweg tot Calderon en het centrum van Quito. Deze weg verbindt ook het centrum van Quito met de Simón Bolivar weg en de weg naar het nieuwe vliegveld.

SANGOLQUI

Sangolquí, land van maïs en het toerisme is een van de favoriete bestemmingen voor de mensen die in Quito wonen, door haar warme klimaat en de nabijheid. Daarnaast komen zij voor de heerlijke tortilla’s met hornado (geroosterd varken), mote (witte maïs), tostado (gebakken maïs) en chicha (drankje van gefermenteerde granen). Dit zijn genoeg redenen om deze gemeente te bezoeken, maar zeker niet de enige redenen. Er zijn veel plekken in de buurt met watervallen, parken, rivieren, monumenten en ambachten die deze gezellige plek perfect maken om een weekend door te brengen.

MACHACHI

Het vruchtbare land van Machachi wordt gewijd aan de landbouw en veeteelt en omringd door bergen. Maar er zijn veel andere aantrekkelijke bezienswaardigheden voor toeristen, zoals de Pasochoa, de Sincholagua en de Rumiñahui. Verder zijn er warmwaterbronnen en kleurrijke markten waar groenten, granen, dieren en handwerk worden verkocht.

COTOPAXI

De Cotopaxi vulkaan ligt in het oosten van de Andes bergketen en maakt deel uit het oudste Nationale Park (1975) van Ecuador dat een gebied van 33.393 hectare beslaat. Cotopaxi is een symbool van Ecuador en één van de hoogste en mooiste vulkanen ter wereld. Dit is een goede bestemming voor ecotoerisme, gezien de rijkdom van de fauna, flora en geomorfologie, die beneden aan de bergen begint met een vochtig tropisch ecosysteem en eindigt in de koude ecosystemen op de bergtoppen.

De Lagune van Limpiopungo is een trekpleister voor vogelaars. Hier kan men ook de Andes Meeuw zien, de enige meeuw in de wereld die op deze hoogte leeft. In het park heeft men ook toegang tot de vulkanen Rumiñahui, Sincholagua en Quilindaña. Het park heeft een ecologisch centrum waar informatie te vinden is over de omgeving, lokale gidsen, hutten waar men kan overnachten en het toevluchtsoord van José Rivas op 4800 meter hoogte.

LOJA

De hoofdstad van de zuidelijke provincie heeft verschillende internationale prijzen gewonnen omdat het als voorbeeld wordt gezien op het gebied van toerisme, sociale betrokkenheid, en ecologie. Verder staat de stad bekend als de Muzikale Hoofdstad van Ecuador en om de stedelijke vernieuwing die de laatste jaren erg is verbeterd.

Hier vind je ook prachtige monumenten en gebouwen, zoals Don Quichote, Sancho Panza, de toegangspoort tot de stad die tot een groot kasteel behoort en diverse parken zoals Jipiro, Reinaldo Espinoza, het Educatieve en Recreatieve Park Francisco Vivar, allen voorzien van veel groen, paden, pleinen, en kleine meren.

NATIONAAL PARK YASUNI

Met 982.000 hectare tropisch regenwoud, is Nationale Park Yasuní één van de belangrijkste natuurlijke reservaten ter wereld en vanwege de hoge biodiversiteit is het uitgeroepen tot biosfeerreservaat door UNESCO. Het Park bestrijkt de stroomgebieden van de rivieren de Napo (zuid), de Yasuní Tiputini Nashiño, de Cononaco en zijrivieren van de Curaray. Quichua indianen bewonen het noorden en de legendarische Huaorani wonen in het zuidelijke midden van het Park. Er zijn meerdere belangrijke biologische onderzoeksstations zoals die van de San Francisco Universiteit (bij de rivier de Tiputini) en de Katholieke Universiteit.

Momenteel wordt dit gebied beschouwd als een symbool van toewijding aan het behoud van de natuur, omdat de overheid van Ecuador voorstelt om 846 miljoen vaten zware olie ondergronds te houden in het olieveld ITT. In plaats daarvan vraagt Ecuador van de internationale gemeenschap de helft van de anders opgebrachte winst, $ 3.6 miljard, te investeren in duurzaamheidprojecten, educatie, gezondheid, natuurbescherming, antiontbossing en inheemse bevolkingsgroepen. Het is een initiatief wat een evolutie naar een duurzaam post-olie tijdperk kan stimuleren.

CUYABENO RESERVAAT

Het Cuyabeno Reservaat bestaat uit een spectaculair systeem van meren en biologisch gezien rijk tropisch regenwoud. Het reservaat staat onder water maar is toegankelijk in het regenseizoen. In dit gebied zijn zeekoeien, roze dolfijnen, alligators, vele soorten apen en een verscheidenheid aan vogels te zien. Er zijn overnachtingplaatsen in huisjes die naast het grote meer staan.

TENA

Tena is ongetwijfeld één van de meest gastvrije plaatsen in de Ecuadoriaanse Amazone. Het heeft een ontwikkelde toeristische infrastructuur en zeer interessante bezienswaardigheden voor wie op zoek avontuur. Hier vindt men ook dierenopvangcentra waar u de verscheidenheid van wilde dieren die er in de sector te leven, kunt zien.

U kunt ook een boottocht maken op de nabijgelegen rivieren en kajakken met professionele gidsen. En waarom zou u niet gelijk een bezoek brengen aan de aloude gemeenschappen om door middel van community toerisme hun wereldbeeld, gewoontes en tradities te leren kennen.

PUYO

Een prachtige stad gelegen in het Amazone regenwoud is het begin van het grote avontuur van biodiversiteit dat men te wachten staat in de provincie Pastaza. De Puyo rivier is één van de belangrijkste attracties, en de variëteit aan flora en fauna te zien in de verschillende opvangcentra, musea en dierentuinen zullen uw reis onvergetelijk maken.

GALAPAGOSEILANDEN

De Galapagoseilanden zijn van vulkanische oorsprong en bevinden zich 972 km ten westen van de Ecuadoriaanse kust. De eilandengroep werd ontdekt door Fray Tomas de Berlanga in 1535. Sinds Charles Darwin de eilanden bezocht in 1835 hebben zij vele wetenschappers gefascineerd. In 1959 werd de eilandengroep uitgeroepen tot Nationaal Park. In hetzelfde jaar werd het Charles Darwin Station opgericht vanwege het wetenschappelijke belang van de eilanden.

De archipel bestaat uit 13 grote eilanden, 17 eilandjes en tientallen rotsen. Het klimaat varieert van gematigd tot warm met temperaturen van 22 º C tot 32 º C. Ongetwijfeld de meest prominente bezienswaardigheden van de eilanden zijn de dieren. U kunt hier zeeleeuwen, blauwvoetgenten, leguanen, fregatvogels, pinguïns zien en laten we zeker niet de reuzenschildpadden vergeten die de eilanden hun naam hebben gegeven. Onder de zee is er een oneindige variatie aan vissen, koraal en andere zeedieren die kunnen worden gezien tijdens het duiken.

Er zijn verschillende routes en tochten die gemaakt kunnen worden om de stranden, vulkanen, en rotsen te leren kennen en plaatsen bezoeken waar zulke unieke soorten leven, dat de tijd hier stil lijkt te hebben gestaan.

DE STAD SANTIAGO DE GUAYAQUIL

Guayaquil werd opgericht aan de voet van de Santa Ana Heuvel. Deze heuvel is één van de meest bezochte plekken door het prachtige uitzicht vanaf de top. Op de top zijn ook nog kanonnen te vinden die eeuwen geleden werden gebruikt om de stad te verdedigen tegen aanvallen van piraten. De huizen in Guayaquil zijn gebouwd op verschillende niveaus, wat de gewoonte was van de Spanjaarden. Bij Guayaquil zijn ook archeologische sporen van verschillende precolumbiaanse culturen zoals Valdivia, Machalilla, Chorrera, en Mantena Guangala, aangetroffen. De Golf, de rivieren, de kerken, de musea en de parken zijn belangrijke trekpleisters van de havenstad. Ook zijn het bruisende nachtleven en de bloeiende handel niet te missen.

U kunt de promenade bezoeken, een stadstour maken in een van de toeristenbussen, winkelcentra en parken bezoeken. Wanneer u een stukje verder wilt reizen, is het aan te raden om de dierentuin of de kathedraal van Narcisa de Jesús te bezoeken. De stranden in de buurt van Guayaquil zoals Salinas en Playas Villamil zijn andere attracties die niet te missen zijn.

LAS PEÑAS

Een lange trap omgeven door prachtige huizen en lantaarns, ambachtelijke winkels en mensen vol van vreugde, maken Las Peñas een ideale wijk van Guayaquil om ’s avonds te bezoeken.

Er zijn tal van gelegenheden waar u de lokale keuken van de havenstad kunt proeven en kunt genieten van typische gerechten, terwijl u zich voorstelt hoe de piraten de stad in vroegere eeuwen aanvielen. Vanaf de top van een enorme vuurtoren kunt u de prachtige grote stad aanschouwen, die gebouwd is op de oevers van de rivier de Guayas. Vergeet daarom niet bij een bezoek aan Guayaquil, wat tijd te besteden in Las Peñas.

PEDERNALES

De mooie stranden van Pedernales bevinden zich op een paar uur afstand van Quito, wat u de kans geeft om van haar warme wateren en prachtige golven te genieten. Er zijn hier veel restaurants en hotels te vinden, waardoor het niet al te lastig is u zich hier goed te kunnen vermaken.

BAHÍA DE CARAQUEZ

Bahía is niet alleen een mooie stad met een prachtig en veilig strand, er zijn ook mangroves, premontane tropische droge bossen en archeologische vindplaatsen, die bezoekers een uitgebreid aanbod bieden om zich goed te vermaken. U kunt gaan kajakken, surfen, windsurfen, walvissen kijken tussen juni en september en een bezoek brengen aan het wildreservaat van Isla Corazón, waar zich meer dan 100 soorten vogels bevinden. Dichtbij zijn de stranden van San Jacinto, Charapoto en San Clemente met prachtige kuuroorden.

MACHALILLA

Dit park dat gericht is op de bescherming van tropisch droog bos is de ideale plek om in direct contact te komen met de natuur. Idyllische stranden, bossen, archeologische vindplaatsen en nieuwsgierige dieren maken van Machalilla een onvergetelijke plek.

Tussen juni en september kunt u walvissen spotten, die vanuit Antarctica komen om te paren in de Ecuadoriaanse wateren en om hun indrukwekkende liederen en sprongen vertonen. De reis kan worden aangevuld met een bezoek aan Isla de la Plata waar men blauwvoetgenten en gemaskerde fregatten kan zien. In het bos bij Machalila kan men herten, apen, poema’s, miereneters en honderden vogels spotten. U kunt gaan snorkelen aan de kust van de eilanden om prachtige koraalriffen te zien.

ZARUMA

Het goud dat uit de berg werd gewonnen, zorgde voor de groei van de prachtige stad Zaruma. De Spaanse architectuur kan men terugvinden in de huizen met balkons en grote ramen die nu omgebouwd zijn tot winkels en handelsposten.

De smalle straatjes en goed bewaard gebleven architectuur, maakten dat Zaruma is uitgeroepen als Nationaal Erfgoed van Ecuador. Maar dat is nog niet alles, men kan er ook prachtige wandelingen maken in de heuvels en de prachtige natuurlandschappen die de stad omringen.

OTAVALO

Otavalo staat nationaal en internationaal bekend om haar zaterdagse markt, die plaats vindt in de Mercado Centenario, nu bekend als Plaza de los Ponchos (Plein van de Poncho’s). Aan deze markt nemen meer dan duizend ambachtslieden en handelaren deel, hierdoor wordt deze markt beschouwd als de grootste handwerkmarkt in Latijns-Amerika.

De grootste markt wordt elke zaterdag gehouden, maar een groot gedeelte van de markt is dagelijks te bezoeken De huidige markt is een plek waar vele culturen samenkomen. U vindt er schilderijen uit Tigua, tapijten van de Salasacas, beeldhouwwerk uit San Antonio de Ibarra, lederwaren uit Cotacachi, handwerk van de Saraguros (Het Quichua volk dat in het Oost- Ecuador, Peru en Bolivia woont). Dit alles maakt Otavalo tot het culturele trefpunt dat het vandaag de dag is.

U vindt hier ook de traditionele ambachten van de Otavalos. Hoewel de ontwerpen, grondstoffen en kwaliteit wellicht zijn veranderd, geven ze nog steeds het wereldbeeld en gedachtegoed van het volk van Otavalo weer.

CUENCA

Cuenca draagt met trots de titel van Cultureel Werelderfgoed, dankzij het behoud van haar koloniale architectuur uit de achttiende eeuw, dat in scherp contrast staat met de vier rivieren die de valleistad doorkruisen: de Tomebamba, de Yanuncay, de Tarqui en de Machángara.

Enkelen van de bezienswaardigheden die men kan bezoeken zijn: de kathedraal, de kerk van Las Conceptas, Santo Domingo, het Calderon Park, Plaza de las Flores (Plein van de Bloemen), de Forges, Barrio de las Herrerías en het Museum van de Centrale Bank. Er zijn verschillende winkels die handnijverheidsproducten van het gebied en andere gebieden in de buurt van de stad verkopen. Het meest typische gerecht van Cuenca is mote pillo (witte maïs met roerei).

HET MEER VAN QUILOTOA

Het turquoise meer dat zich in de krater van de actieve vulkaan Quilotoa bevindt, is op zichzelf al een trekpleister. De omringende natuur brengt tot rust en de wind is een continue metgezel op een wandeling langs de krater. In het gebied Zumbahua zijn accommodatiemogelijkheden die ook rondleidingen aanbieden. De afdaling naar het meer in de krater duurt ongeveer 30 minuten en de tocht weer omhoog één uur. U kunt wandelen rond het meer en tussen Quilotoa en Chugchilán (wandeling van ongeveer 5 uur). Hiervoor kan men muilezels huren en er zijn ook paden om te mountainbiken.

BAÑOS DE AGUA SANTA

Baños ligt tussen de Tungurahua vulkaan en de Pastaza rivier, 40 km van de stad Ambato. In Baños vindt u unieke landschappen van bossen en bergen, watervallen en warmwaterbronnen. Het is één van de favoriete toeristische bestemmingen in Ecuador.

Het is een kleine stad met veel beweging, u kunt er wandelen (trekking), vogels kijken, fietsen (afdaling naar Puyo in de Amazone), klimmen, raften en andere avontuurlijke sporten. Ook zijn er verschillende baden, bijvoorbeeld: Piscinas Modernas, Baños de la Virgen, El Salado, Santa Ana en Santa Clara, evenals hotels met privé zwembad. In Baños kunt u de beroemde melcocha (snoep van suikerriet), alfeñique (figuurtjes van suiker), rietsuikersap en andere lokale lekkernijen proeven.

Op weg naar Puyo komt u watervallen, hangbruggen, open kabelbanen en veel wilde dieren tegen. Baños is een stad waar de inheemse tradities gemengd worden met de moderne gewoontes van de toeristen.

Tekst: www.destinoecuador.ec 

Aanvullende gegevens