Galapagos
De Galapagoseilanden bestaan uit 13 hoofdeilanden en een aantal kleinere eilandjes die 972 kilometer van de Ecuadoriaanse kust liggen. De eilanden, het nationale park en het biologische zeereservaat vormen de enige Ecuadoriaanse provincie die omringd wordt door water.
De Galapagoseilanden zijn van vulkanische oorsprong en er bevinden zich unieke soorten zoals, leguanen, galapagos schildpadden, albatrossen, jan van genten en zeeleeuwen. Deze specifieke mix van flora en fauna en de unieke manier waarop veel soorten zich hebben geëvolueerd, waren voor Charles Darwin een wetenschappelijk studieobject voor zijn publicaties over de oorsprong van soorten.
Santa Cruz is het eiland waarop de meeste mensen wonen en hier vindt men de hoofdstad van de archipel: Puerto Ayora. Omdat de provincie op de evenaar ligt, wordt het klimaat van het water van de eilanden beïnvloed door de Humboldtstroom, die koude stromen met zich meebrengt vanaf het zuiden van het continent. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 graden het hele jaar door.
Omdat de Galapagoseilanden een natuurlijk laboratorium vormen dat uniek is in de wereld, zijn de eilanden in 1978 door UNESCO uitgeroepen tot Natuurlijk Werelfderfgoed.